Αυτή την εβδομαδα στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Παφος2017
9 – 15 Οκτωβρίου 2017

Screen Shot 2017-10-02 at 20.06.04

Εγκαίνια: Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017 19:00
Διάρκεια: Δευτέρα 9 – Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017
Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-15:00  & Σάββατο 10:00-13:00
Δημοτική Πινακοθήκη
Πέτρα και Θάλασσα
Μια ποιητική συνάντηση και μια έκθεση φωτογραφίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημιουργών, με σημεία αναφοράς την πέτρα και τη θάλασσα ̇ στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μοίρα του κυπριακού λαού, καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση της ιδιοσυγκρασίας του. Το έργο συνδυάζει την περιπλάνηση μέσα από πέτρες ριζωμένες βαθιά στο χώμα, αλλά και αγάλματα και βότσαλα της ακτογραμμής, με τη στοχαστική ενατένιση της θάλασσας που προβάλλει ως αδιάφθορη πολιτισμική αξία, ένας χώρος ευτοπίας, ανοικτός στην ετερότητα. Την έκθεση φωτογραφίας επιμελείται ο Πλάτων Ριβέλλης, ενώ η ιδέα και ο σχεδιασμός της εκδήλωσης ανήκουν στη δόκτορα Νάντια Στυλιανού.

Διοργάνωση: Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Χορηγός Φιλοξενίας : Aquamare Beach Hotel & Spa
Είσοδος ελεύθερη


Screen Shot 2017-09-24 at 23.33.39

Ανακαλύπτοντας τον Κόσμο του Καραγκίοζη
Χάνι του Ιμπραήμ 

 • Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 19:00
  Ο Θοδωρής Κωστιδάκης παρουσιάζει το έργο “Ο Καραγκιόζης και τα αινίγματα της Βεζυροπούλας”, μια κλασική κωμωδία του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών για μικρούς και μεγάλους, βασισμένη στην παράδοση αλλά και σε σύγχρονες επιρροές και αναφορές.
 • Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017, 10:30 -11:30: Μαθητές θα μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση και ν΄ ανακαλύπτουν τον κόσμο και τις περιπέτειες του αθάνατου Καραγκιόζη με τα παθήματα, τις ατυχίες, τα ευτράπελα και τις σπαρταριστές του ιστορίες σε ένα ενιαίο πρόγραμμα που επιμελείται ο Χριστόδουλος Πάφιος, εγγονός του θρυλικού κύπριου καραγκιοζοπαίχτη, Πάφιου.
  Ο Καραγκιόζης και ο γίγαντας του βάλτου (Θέατρο Σκιών με τον Χριστόδουλο Πάφιο)
  Ο φίλος μας ο Καραγκιόζης μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά έχει να αντιμετωπίσει ένα φοβερό γίγαντα που κατοικεί σε ένα βάλτο πίσω από το παλάτι του Πασά και καταδιώκει όποιον περνάει από μπροστά του γιατί έχει την εντύπωση ότι ευθύνεται για τη μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος ρίχνοντας σκουπίδια στο βάλτο. Για να δούμε τι θα κάνει ο Καραγκιόζης για να βοηθήσει την κατάσταση.
 • Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 17:00
  Παιδιά μυούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή φιγούρων, ανακαλύπτοντας τα μυστικά του μπερντέ, μέσα από ένα εργαστήρι από τον Χριστόδουλο Πάφιο.

  Για τις παραστάσεις και το εργαστήρι οι θέσεις είναι περιορισμένες.
  Απαραίτητη η κράτηση: 26932017.
  Επιχειρηματικός Εταίρος: Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα


POSTER_facebook copy

Τετάρτη 11- Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017
11/9 (‘Εναρξη Συμποσίου) Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαίπαφου, 18:00
12/9 – 15/9 Παλιά Ηλεκτρική, 08:00

ΝΕΑ ΠΑΦΟΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ – Νέες Αρχαιολογικές και Ιστορικές Όψεις
Το διεθνές αρχαιολογικό συμπόσιο μελετά την εξέλιξη της πόλης και τη σχέση της με άλλες πόλεις και αρχαιολογικές θέσεις στην Δυτική Κύπρο, από την Ελληνιστική περίοδο μέχρι τους πρώιμους Μεσαιωνικούς χρόνους. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα πορίσματα όλων των επιστημόνων που εργάζονται στην Πάφο αναφορικά με την ίδρυση της Νέας Πάφου, την πολεοδομική εξέλιξη της , την τέχνη και την αρχιτεκτονική και τις νεκροπόλεις.
Με το πέρας της έναρξης του Αρχαιολογικού συμποσίου θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με θέμα: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΥΜΒΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ –ΕΡΩΤΑΣ, ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ, ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ.
*Συνδιοργανωτής στην τελετή έναρξης είναι και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κουκλιών

Συντελεστές:
Ομάδα Χορού της  Σχολής Μπαλέτου Κλέας Πιτσιλλίδου

Χορογραφίες: Κλέα Πιτσιλλίδου
Απαγγελία – Ύμνοι: Χρύσανθος Χρυσάνθου
Φλάουτο: Λίλλη Ευαγγέλου
Θα ακολουθήσει δεξίωση

Διοργανωτές: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, Πανεπιστήμιο Avignon et des Pays de Vaucluse, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Oργανωτική Επιτροπή: Kαθ. Claire Balandier, Καθ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, Δρ Ευστάθιος Ράπτου
Eπιστημονική Επιτροπή: Kαθ. Claire Balandier | Καθ. Δημήτριος Μιχαηλίδης | Καθ. Jolanta Młynarczyk, Δρ Ευστάθιος Ράπτου | Δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου
Yποστηρικτής: ex-Artis

Πατήστε ΕΔΩ για το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

 


Screen Shot 2017-10-05 at 17.41.39

Πέμπτη 12 – Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017
Πλατεία Μάρκου Δράκου
Street Art Square Festival

Τα τελευταία χρόνια, η Street Art έχει αναπτυχθεί με ραγδαίο ρυθμό, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο δυναμισμός, η αμεσότητα, η κριτική διάσταση και το καυστικό χιούμορ, ως στοιχεία που συγκροτούν τη φυσιογνωμία της, την έχουν αναδείξει σε ζωντανό, οργανικό κομμάτι του αστικού περιβάλλοντος. Σε επιμέλεια Γιάννη Σακέλλη, η Street Art εισβάλει σε χώρους της πόλη και τους μετατρέπει σε σημείο αναφοράς του Παφιακού κέντρου, αναδιατάσσοντας τη χαρτογράφηση της καθημερινής μας ζωής.
Παράλληλα διοργανώνονται παρουσιάσεις και προβολές στο χώρο του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Millo(Ιταλία), Bane (Ελβετία), Pest (Κύπρο), Usugrow (Ιαπωνία), TAXIS (Ελλάδα), Mattia Campo dall’ Orto (Ιταλία), Elmer Tunistra (Ολλανδία), BillyGEE (Ελλάδα), LUNE82 (Ελλάδα), Alex Martinez (Ελλάδα),Batu Gundal(Κύπρος),  Bankrupt.CY (Κύπρος), Charis Christoforou (Κύπρος).
Στηρίζουν:  Eu-Japan Fest, Pro Helvetia, Swiss Arts Council,  Πρεσβεία της Ιταλίας στη Κύπρο, Leuwarden 2018, Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, StreetartCY.

Είσοδος ελεύθερη


Screen Shot 2017-10-06 at 14.24.43

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017, 19:30
Περί Πόλεως – «Σαν παλιό σινεμά…»
Πολυχώρος Αττικόν
Το Πρόγραμμα «Περί Πόλεως» του Πάφος 2017 κάνει στάση στα παλιά σινεμά της Πάφου.
Εκεί όπου οι Παφίτες συνάντησαν για πρώτη φορά το νέο αυτό είδος θεάματος και μέσω της 7ης Τέχνης, «ταξίδευαν» στα πέρατα του κόσμου με φιλμ νουάρ και ελληνικές ταινίες. Εκεί όπου οι μέρες και οι νύχτες της Πάφου μύριζαν γιασεμί και ο κόσμος μεγάλωνε στην οθόνη του Τιτάνια, του Αττικόν και του Ζήνα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσίαση της έρευνας του Δημοσιογράφου και Καθηγητή Δρα Χρύσανθου Χρυσάνθου, έκθεση φωτογραφίας, και έκθεση βιβλίου.

Έρευνα, παρουσίαση: Δρ. Χρύσανθος Χρυσάνθου
Επιμέλεια, συντονισμός: Ελίζα Χριστοφόρου

Είσοδος ελεύθερη

______________________________________________________

728x90-October2017

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017
Αναχώρηση Έδρα Πάφος 2017 08:30-15:00
Διαδρομές και Ίχνη-Παναγιά
Το πρόγραμμα Διαδρομές και Ίχνη,  αναχωρεί αυτή τη φορά για την Παναγιά, μια κοινότητα με πλούσια ιστορία και φυσικές ομορφιές. Θα επισκεφθούμε το πατρικό σπίτι του Μακαρίου, πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Πολιτιστικό Κέντρο, το μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το αρχαίο εκκλησάκι της Παναγίας Χρυσελεούσης, το οποίο αποτελεί μνημείο  Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Θα πραγματοποιηθεί επίσης επίσκεψη στο φημισμένο μοναστήρι και μουσείο της Χρυσορρογιάτισσας, ενώ μια περιπατική διαδρομή μέσα στο πράσινο, θα καταλήξει στον εκδρομικό χώρο του Μονοσιήλακα.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ.: 26955176
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.


Homo urbanus_Copenhague 2010 - CopyRight Jean-Marc Caracci copy

Εγκαίνια: Κυριακή 15 Οκτωβρίου 19:00
Κυριακή 15 Οκτωβρίου – Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, 16:00-19:00
Χάνι του Ιμπραήμ

Homo Urbanus Europeanus
Ο Γάλλος φωτογράφος Jean-Marc Caracci έχει ταξιδέψει σε 37 πρωτεύουσες της Ευρώπης και έχει καταγράψει σκηνές της καθημερινότητάς τους, με τον φωτογραφικό του φακό. Η συγκεκριμένη έκθεση αναδεικνύει, μέσα από άκρως ιδιαίτερα στιγμιότυπα, εξίσου τις διαφορές και τις ομοιότητες των εν λόγω πόλεων και των κατοίκων τους. Μετά το Pilsen, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2015, ο Caracci ταξίδεψε και στο νησί μας, για να φωτογραφίσει την Κυπριακή πρωτεύουσα, την πόλη της Λευκωσίας.

Με τη συνεργασία της Φωτογραφικής εταιρείας Κύπρου (Τμήμα Πάφου)
Χορηγός Φιλοξενίας: St.George Hotel Spa & Golf Beach Resort
Είσοδος ελεύθερη

 

Logo_footer   
     © 2016 - Web Design & SEO by Fidelity Technology Solutions
     Pafos2017 Official Photographer foto LARKO

Follow our Journey..