Οι υπόλοιπες πόλεις, αλλά και γενικότερα η κυπριακή πολιτεία και κοινωνία, πρέπει να σταματήσουν την ομφαλοσκοπική τους αδιαφορία μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της Πάφου. Του Γιώργου Σαββινίδη Πάφος, Λεμεσός και Λευκωσία δεν ανταγωνίστηκαν αλλά συναγωνίστηκαν για το χρίσμα του 2017 και προσωπικά μοναδικό χαμένο από την ωραία διαδικασία εξακολουθώ να θεωρώ τη Λάρνακα. Η τελευταία κατάλαβε –έστω και αργά- το λάθος της και διεκδίκησε ένα μέρος από τα οφέλη που της αναλογούσαν, συντασσόμενη με τη Λευκωσία.

Από την πρώτη ημέρα που οι τρεις κυπριακές πόλεις στάθηκαν στην αφετηρία –κι αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας στοιχείο της ίδιας της φιλοσοφίας του θεσμού– ήταν ξεκάθαρο ότι το «ταξίδι» είναι εξίσου σημαντικό με τον «προορισμό». Η διαδικασία ανάθεσης, δηλαδή, και τα οφέλη που θα είχε για κάθε μια από τις υποψήφιες πόλεις είναι εξίσου σημαντική με την απόφαση της Επιτροπής Επιλογής που θεωρητικά έχει τη δύναμη να αλλάξει την Ιστορία μιας ολόκληρης πόλης.

Το χρίσμα όμως του 2017 έχει ανατεθεί στην Πάφο ως εκπρόσωπο ολόκληρης της χώρας-μέλους της ΕΕ, που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι η Κύπρος που έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να διοργανώσει και να αντεπεξέλθει στον θεσμό και οποιεσδήποτε μικροτοπικιστικές έριδες και ζηλοφθονίες είχαν προκύψει θεωρούνται μεν θεμιτές και μέσα στο παιχνίδι, αλλά θα έπρεπε να είχαν πάψει την επαύριο της ανακοίνωσης του τελικού αποτελέσματος.  

Οι υπόλοιπες πόλεις, αλλά και γενικότερα η κυπριακή πολιτεία και κοινωνία πρέπει να… κάνουν την υπέρβαση και να σταματήσουν την ομφαλοσκοπική τους αδιαφορία μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της Πάφου. Κοινώς, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Πάπαλα. Πλέον ο θεσμός αυτός μας αφορά όλους κι όλοι μαζί πρέπει να φανούμε αντάξιοι της πρόκλησης ή να ρεζιλευτούμε πανευρωπαϊκώς από ένα ενδεχόμενο φιάσκο.

Δεν είμαι απαισιόδοξος, δεν αμφιβάλλω ότι η Κύπρος μπορεί να τα καταφέρει. Μόνο που εξαιτίας και του γεγονότος ότι η Πάφος είναι κάπως γεωγραφικά απομακρυσμένη και απέχει κάμποσο από τα κέντρα αποφάσεων, κυριαρχεί μια εντύπωση ότι δεν κουνιέται φύλλο και ότι ο χρόνος κυλάει αμείλικτα εις βάρος της προετοιμασίας για το 2017.

Το 2013 η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να δώσει ούτε το 1/3 από το μισό εκατομμύριο ευρώ με το οποίο έπρεπε να επιχορηγήσει την προσπάθεια, γεγονός που δείχνει πόσο χαμηλά βρίσκεται στη λίστα προτεραιοτήτων της το ζήτημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Εγώ μπορώ να ισχυριστώ ότι αυτό ΔΕΝ θα συνέβαινε αν στη θέση της Πάφου ήταν η Λευκωσία, η φωνή της οποίας έχει τους τρόπους να ακούγεται πιο βροντερά στην ευρύτερη κοινή γνώμη.

Μπορεί να κάνω και λάθος. Όμως το θέμα είναι ότι όλη η δουλειά που έχει αρχίσει να γίνεται στην Πάφο, με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που έχουν μέχρι τώρα εκρεύσει από το σταγονόμετρο, δεν φαίνεται και η κοινή γνώμη της (υπόλοιπης) Κύπρου αντιμετωπίζει τον θεσμό σαν ένα ξένο βραχνά, σαν κάτι μακρινό, σαν ζήτημα μόνο της Πάφου και της επαρχίας της, στη λογική του «δεν πα να κόψει τον λαιμό της».

Γιατί –θα ρωτήσετε– η κοινή γνώμη της Πάφου έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος και τη σημασία αυτής της μεγάλης πρόκλησης; Ενδεχομένως όχι σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά έχω την αίσθηση ότι κάτι έχει αρχίσει να ψυλλιάζεται. Μια μερίδα της τοπικής κοινωνίας εξακολουθεί να έχει τη λανθασμένη εντύπωση ότι θα έρθει η ΕΕ και θα αδειάσει τσουβάλια με ευρώ, όμως σιγά-σιγά δημιουργείται ένας γερός πυρήνας ανθρώπων που έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο νόημα.

Μια πόλη δεν επιλέγεται ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μόνο για αυτό που είναι, αλλά κυρίως για το τι σκοπεύει να κάνει και για μια περίπτωση σαν της Πάφου το σημαντικότερο είναι όχι το 2017, αλλά το 2018: να αποκρυσταλλώσει μια γόνιμη αναπτυξιακή στρατηγική που θα αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο την πολιτιστική της φυσιογνωμία. Ο σπόρος έχει μπει κι έχει αρχίσει ήδη να μεταδίδεται με τη μορφή μιας διάθεσης για αλλαγή προς το καλύτερο. Υπάρχει ελπίδα για να γίνει κάτι καλό, σοβαρές προσδοκίες ότι θα επέλθει μια αναγέννηση στην Πάφο που θα μεταλαμπαδευτεί και στην υπόλοιπη Κύπρο.

Είναι ένα στοίχημα όλων μας.

Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/politismos-kritikes–gnomes/391/178789/eimaste-oloi-pafioi

Logo_footer   
     © 2016 - Web Design & SEO by Fidelity Technology Solutions
     Pafos2017 Official Photographer foto LARKO

Follow our Journey..