Christos Foukaras

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει την έκθεση «ΠΑΦΟΣ: Μύθος, Ιστορία, Τοπίο»

«ΠΑΦΟΣ: Μύθος, Ιστορία, Τοπίο»
Γκαλερί «Εν Πλω», Κάτω Πάφος, Εγκαίνια 19 Μαίου 2017, 19:00

Την Παρασκευή, 19 Μαϊου 2017, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 εγκαινιάζει την έκθεση «Πάφος: Μύθος, Ιστορία, Τοπίο» σε οργάνωση και επιμέλεια του γνωστού Κώστα Σερέζη. Η έκθεση συνιστά ένα εικαστικό αφιέρωμα στην πόλη για την ευρωπαϊκή τιμή που της αποδόθηκε. Πρώτη επιδίωξη ήταν να παρουσιαστεί ο τόπος.  Από το τοπίο η έκθεση οδηγεί στους μύθους με την Αφροδίτη, ως σύμβολο, να κυριαρχεί ενώ οι αναφορές στην ιστορία πάνε παράλληλα με το μύθο.

16 καλλιτέχνες από την Κύπρο και 16 από την Ελλάδα συμμετέχουν με 83 έργα σ’ αυτή την εικαστική αποτύπωση του τόπου μέσα από τα μυθικά και τα ιστορικά στοιχεία του. Τα αποτελέσματα καλύπτουν όλες σχεδόν τις τεχνικές και αντιπροσωπεύονται όσο το δυνατόν περισσότερες τεχνοτροπίες: ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, κεραμική, ψηφιδωτό, ταπισερί, φωτογραφία.

 Για την έκθεση κυκλοφορεί σε επιμέλεια του γνωστού Κώστα Σερέζη, δίγλωσση πολυτελής έκδοση τέχνης, στα ελληνικά και αγγλικά. Στον πρόλογο γίνεται λόγος για τους ομηρικούς ύμνους προς την Αφροδίτη, η οποία αποτυπώθηκε σαν ένα αρχέτυπο στην ιστορία της ζωγραφικής. Στο εισαγωγικό κείμενο, αναλύεται η ιστορική σημασία της Πάφου μέσα από πολιτιστικά στοιχεία και επισημαίνεται η σημασία που της αποδόθηκε με την επιλογή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η έκδοση περιλαμβάνει όλα τα έργα της έκθεσης τα οποία αναλύονται, το καθένα ξεχωριστά, με τεχνοκριτικά σημειώματα.

Christos Foukaras

Ο συγγραφέας της έκδοσης και επιμελητής της έκθεσης Kώστας Σερέζης, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το κτήριο “Εν πλω”, μέσα στο λιμάνι, πλάι στο κύμα, με φόντο το μικρό κάστρο, ανοίγει πανιά για να ταξιδεύσει καλλιτεχνικά τον επισκέπτη σ’ έναν κόσμο που υπηρετεί την ομορφιά και υποβάλλει την αξία της τέχνης. Μια έκθεση για τον πολύ κόσμο, πλάι στην κίνηση του πλήθους, και με διάρκεια που θα καλύψει σκόπιμα μια μακρά περίοδο του καλοκαιριού. Ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, ο οποίος “ανακάλυψε” το νησί κατά τη δεκαετία του ’50 και αποφάνθηκε τότε ότι “στην Κύπρο το θαύμα λειτουργεί ακόμη”, διατύπωσε με έμφαση ότι “η καλλιτεχνική δημιουργία δεν γίνεται ποτέ μόνο μ’ αυτά που βλέπουμε”. Τέτοιες προσεγγίσεις επεδίωξε η έκθεση με την οποίαν τιμούμε το γεγονός ότι στην Ευρώπη των μεγάλων επιτευγμάτων, με την παγκόσμια και καθοριστική σημασία στο χώρο του πολιτισμού, η μικρή Πάφος θα θεωρείται για ένα χρόνο η πολιτιστική της πρωτεύουσα”.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Αλέξανδρος (Μουστάκας), Αθηνά Αντωνιάδη, Κατερίνα Βαβλίτου, Μάρκος Βενιός, Χρύσα Βέργη, Μαρίνα Βερνίκου, Βαρβάρα Γεωργίου, Κωνσταντίνος Γιαννικούρης, Κατερίνα Γιαννικούρη-Γενίκοβα, Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Αριστοτέλης Δημητρίου, Χρίστος Καράς, Μάρω Κερασιώτη, Κάτια Κολέφα, Τζων Κόρμπιτζ, Γιώργος Κοτσώνης, Γιώργος Κυπρής, Ανδρέας Λαδόμματος, Κωστής Μουδάτσος, Βαγγέλης Μουστάκας, Ραφαήλ Μπάικας, Άγγελος Παναγιωτίδης, Δώρος Παρτασίδης, Κωνσταντίνος Ράμμος, Σωτήρης Σόρογκας, Δημήτρης Ταλιάνης, Κώστας Τσόκλης, Χρήστος Φουκαράς, Χαμπής, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Ανδρέας Χαραλάμπους.

*‘Οπως προηγούμενα είχε ανακοινωθεί, η παράλληλη εγκατάσταση των έργων του Κώστα Τσόκλη στην Πέτρα του Ρωμιού τα “Δέκα Σημεία ‘Ορασης“, θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Εγκαίνια 19:00 Παρασκευή  19 Μαΐου 2017
Διάρκεια Έκθεσης: 19 Mαίου 2017 – 30 Ιουλίου 2017
Ώράρια λειτουργίας:  10:00 -13:00 & 16:00-19:0
*Το Σάββατο 20 Mαϊου, η έκθεση θα είναι ανοικτή, 10:00 – 13:00 & 15:00 -18:00 

Christos Karas_Modern Aphrodite with flowers
Christos Karas_Modern Aphrodite with flowers

George Kotsonis_Erotic composition for Adonis and Venus
George Kotsonis_Erotic composition for Adonis and Venus
Logo_footer   
     © 2016 - Web Design & Development by Fidelity PWS
     Pafos2017 Official Photographer foto LARKO

Follow our Journey..