Ποιανού είναι Αυτός ο Καραγκιόζης;

Ανακαλύπτοντας τον Κόσμο του Καραγκιόζη

Ο Καραγκιόζης αποτελεί κεντρική φιγούρα του θεάτρου σκιών όπως αυτό δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε κυρίως στην Τουρκία και την Ελλάδα αποτελώντας σήμερα παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Οι παραστάσεις θεάτρου σκιών με τον Καραγκιόζη, τον Χατζηαβάτη και τον υπόλοιπο θίασο ήταν ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος ψυχαγωγίας για δεκαετίες και στο πλαίσιό τους αναδείχτηκαν σημαντικοί δημιουργοί οι οποίοι, εκτός από την παραδοσιακή μορφή του θεάτρου σκιών, συνέβαλαν στην ανανέωσή του, ώστε αυτό το μοναδικό είδος θεάματος να διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Με μια σειρά από παρουσιάσεις, εκθέσεις και παραστάσεις του θεάτρου σκιών από την Κύπρο και το εξωτερικό (είτε στην παραδοσιακή του μορφή είτε ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με την προσθήκη και άλλων στοιχείων) το παρόν πρόγραμμα θα διαγράψει την πορεία του είδους μέσα στον χρόνο αλλά και τις τοπικές ιδιαιτερότητες των χωρών στις οποίες αναπτύχθηκε.
Ανάμεσα σε άλλα, το πρόγραμμα θα παρουσιάσει φιγούρες και σκηνικά του θεάτρου σκιών από δημοφιλείς παραστάσεις καθώς και έργα φιλοτεχνημένα από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και καραγκιοζοπαίχτες από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες.

 

IMG_2979

Τετάρτη 4 – Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 (10:00-13:00 & 16:00-19:00)
Εγκαίνια 4 Οκτωβρίου 2017, 18:00
Χάνι του Ιμπραήμ
Έκθεση / παραστάσεις/ Εργαστήρι
Στην έκθεση, στο Χάνι του Ιμπραήμ, παρουσιάζονται φιγούρες και σκηνικά φιλοτεχνημένα από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και καραγκιοζοπαίχτες από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες από τη συλλογή του Χριστόδουλου Α. Πάφιου.


IMG_2845

Πέμπτη 5, Κυριακή 8, Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 (10:30 -13:00)
Μαθητές θα μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση και ν΄ ανακαλύπτουν τον κόσμο και τις περιπέτειες του αθάνατου Καραγκιόζη με τα παθήματα, τις ατυχίες, τα ευτράπελα και τις σπαρταριστές του ιστορίες σε ένα ενιαίο πρόγραμμα που επιμελείται ο Χριστόδουλος Πάφιος, εγγονός του θρυλικού κύπριου καραγκιοζοπαίχτη, Πάφιου.

5.10.2017 // «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το θεριό»
Ο Χ’’Βάτης ντελαλεί παντού ότι όποιος σκοτώσει το θεριό που κατατρομοκρατεί τον κόσμο, θα πάρει ως σύζυγό του, την κόρη ρου Πασά και 500.00ο ευρώ για προίκα. Πολλοί λοιπόν, είναι εκείνοι που τρέχουν να το σκοτώσουν χωρίς επιτυχία, μέχρι που έρχεται ο Μέγας Αλέξανδρος, το είδωλο και το ίνδαλμα της ελληνικής παλληκαριάς και το σκοτώνει. Ο Καραγκιόζης τρέχει πρώτος και δηλώνει ότι αυτός σκότωσε το θεριό για να πάρει τα λεφτά της προίκας, Εκεί όμως που έτρωγαν και έπιναν εμφανίζεται ο πραγματικός νικητής. Τι θα απογίνει ο Καραγκιόζης; Η συνέχεια στον μπερντέ….

08.10.2017 // «Το μαγεμένο δέντρο»
Ο Πασάς διατάζει το Χατζηαβάτη να διαλαλήσει σε όλη την πόλη ότι το δέντρο κοντά στην πλατεία είναι μαγεμένο, για να προσέχουν οι διαβάτες να μην περνούν κάτω από αυτό. Ένα ξωτικό, λέει, αρπάζει τους περαστικούς, τους ανεβάζει ψηλά και μετά τους κατεβάζει πάλι, αλλά μεταμορφωμένους σε τετράποδα.
Οι διαβάτες όμως, δεν παίρνουν στα σοβαρά την προειδοποίηση και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μεταμορφωθεί σε ζώα. Έτσι ο πολυμήχανος Καραγκιόζης αναλαμβάνει δράση. Θα τα καταφέρει να δώσει ένα τέλος ή το δέντρο θα παραμείνει μαγεμένο για πάντα;;

12.10.2017 // Ο Καραγκιόζης και ο γίγαντας του βάλτου
Ο φίλος μας ο Καραγκιόζης μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά έχει να αντιμετωπίσει ένα φοβερό γίγαντα που κατοικεί σε ένα βάλτο πίσω από το παλάτι του Πασά και καταδιώκει όποιον περνάει από μπροστά του γιατί έχει την εντύπωση ότι ευθύνεται για τη μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος ρίχνοντας σκουπίδια στο βάλτο. Για να δούμε τι θα κάνει ο Καραγκιόζης για να βοηθήσει την κατάσταση.


IMG_2332

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 11:00 & 16:00
Το Θέατρο Σκιών Λένας Σπανού   παρουσιάζει το έργο “Ο Κολλητήρης Μαθητής”, βασισμένο σε κείμενο της  Ανδρούλλας Εμπεδοκλέους σε σκηνοθεσία Λένας Σπανού και με τους ηθοποιούς Πάμπο Χαραλάμπους και Λένα Σπανού.


IMG_2328

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, 10:30-11:30 & 19:00-20:30
Ο Θοδωρής Κωστιδάκης παρουσιάζει το έργο “Ο Καραγκιόζης και τα αινίγματα της Βεζυροπούλας”, μια κλασική κωμωδία του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών για μικρούς και μεγάλους, βασισμένη στην παράδοση αλλά και σε σύγχρονες επιρροές και αναφορές.


 

IMG_6521

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 17:00
Παιδιά μυούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή φιγούρων, ανακαλύπτοντας τα μυστικά του μπερντέ, μέσα από ένα εργαστήρι από τον Χριστόδουλο Πάφιο.
Για τις παραστάσεις και το εργαστήρι οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Απαραίτητη η κράτηση: 26932017.
Επιχειρηματικός Εταίρος: Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Είσοδος ελεύθερη

Logo_footer   
     © 2016 - Web Design & Development by Fidelity Technology Solutions
     Pafos2017 Official Photographer foto LARKO

Follow our Journey..