Η ανάληψη από την Πάφο του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, πραγματοποιήθηκε και υλοποιείται με μεγάλη αισιοδοξία, με πάθος αλλά και με όραμα.

Η έναρξη του θεσμού στην Πάφο και κατά προέκταση, οι προγραμματισμένες κορυφαίες εκδηλώσεις στην Πάφο και ολόκληρη την Κύπρο, δεν αποτελούν για εμάς απλά τον προορισμό, αλλά την αφετηρία και το στοίχημα για την Πάφο του αύριο.

Η ανάληψη και διοργάνωση του σημαντικότερου πολιτιστικού θεσμού στην ιστορία της Ευρώπης, είναι για την μικρή αλλά ιστορική Πάφο, αφενός μια μεγάλη τιμή και καταξίωση, αφετέρου μια τεράστια ευθύνη και προοπτική. Μετά από δύσκολους καιρούς, μετά από μακρές και μεγάλες περιόδους ανακατατάξεων, η Πάφος ακολουθεί τους ρυθμούς της προόδου, του πολιτισμού και της ανάπτυξης. Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι το ορόσημο, ο στόχος, το κίνητρο αλλά και η ευκαιρία για την πόλη και την επαρχία μας, να (ξανά)γίνει μια σύγχρονη και δυναμική πόλη για την Κύπρο και την Ευρώπη.

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που καθιερώθηκε το 1985 έχει ήδη διανύσει ένα μεγάλο ταξίδι σε πόλεις της γηραιάς Ηπείρου. Πέραν των πενήντα πόλεων υποδέχθηκαν ήδη τον τίτλο και φιλοξένησαν τον θεσμό. Κάποιες από αυτές έχουν εγγραφεί ως υπόδειγμα εξαιρετικής διοργάνωσης, άλλες καταγράφουν τις δικές τους επιμέρους επιτυχίες. Ωστόσο, όλες οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης αποτελούν ζωντανό παράδειγμα ότι πρόκειται για μια χρονιά γεμάτη ενέργειες, δράσεις και εκδηλώσεις που συμβάλλουν πέραν της πολιτιστικής ανάπτυξης, στη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα της πόλης τους, την αναβάθμιση των υποδομών τους και την ενίσχυση του κοινωνικού τους ιστού, με αποτέλεσμα οι πολίτες να νιώθουν περισσότερο ικανοποιημένοι και περήφανοι για την πόλη τους.

Για την Πάφο, η ανάληψη της διοργάνωσης του θεσμού το 2012, αποτέλεσε μια αναγνώριση όχι για τα όσα η Πάφος διαθέτει, αλλά κυρίως για τα όσα η Πάφος μπορεί να πετύχει. Η αποστολή του Οργανισμού Πάφος2017, η υλοποίηση δηλαδή του προγράμματος του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού είναι η κινητήρια δύναμη που μπορεί, πιστεύω, ν’ ανοίξει καινούργιους δρόμους, καινούργια παράθυρα στον κόσμο, να αλλάξει τρόπους σκέψης και ζωής. Καθημερινά, σε πολιτιστικές υποδομές, σε ανθρώπινες υποδομές, σε γνώσεις και εμπειρίες. Το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της

Ευρώπης Πάφος2017, η φιλοσοφία δηλαδή του προγράμματος του Οργανισμού 2017, προσκαλεί όλους, δημιουργούς, καλλιτέχνες, μόνιμους κατοίκους, επισκέπτες, και ταξιδιώτες κάθε είδους, εδώ στην Πάφο, στην Κύπρο, να συναντηθούν, να συνομιλήσουν και να δημιουργήσουν δράσεις, δομές και δίκτυα. Με αυτό το πνεύμα ενώνονται οι πόλεις, οι χώρες και οι πολιτισμοί, έτσι ακριβώς όπως εκφράζεται και στο σύνθημα “Συνδέοντας Ηπείρους-Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς”.

Μέσα από μια πληθώρα συνεργασιών με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, πρώην και μελλοντικές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης και ιδιαίτερα με τη αδελφή ΠΠτΕ για το 2017, το Ώρχους της Δανίας, αναπτύξαμε ένα σημαντικό αριθμό δράσεων που προσφέρουν μεταξύ άλλων και τη σαφή πλέον τοποθέτηση της Πάφου στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη.

Σε εποχές που οι διαφορές στην Ευρώπη και τον κόσμο μεγεθύνονται, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 γεφυρώνει χάσματα, δημιουργεί συγκλίσεις και συνεργασίες μέσα από ένα πρόγραμμα 150 και πλέον έργων και 300 τόσων δράσεων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει και προβάλλει σημαντικά έργα και δημιουργούς από την Πάφο την Κύπρο, την Ευρώπη. Ένα πρόγραμμα που συνομιλεί και συνδιαλέγεται με ζητήματα της πολιτιστικής μας ταυτότητας, με μεγάλα θέματα της ανθρωπότητας, με προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το πρόγραμμά μας, όχι μόνο γιατί αυτό δημιουργήθηκε σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, οικονομικές και κοινωνικές, αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα περικλείει σημαντικούς δημιουργούς από την Κύπρο και αλλού, μοναδικά έργα, μεγάλες παραγωγές υψηλού επιπέδου από πολλές χώρες και πολιτισμούς, και βεβαίως, έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Για τη δημιουργία του εξάλλου, δούλεψαν πάρα πολλοί, τους οποίους και από καρδιάς ευχαριστώ, ξεκινώντας πρωτίστως με όλους όσοι εργάστηκαν κατά την περίοδο της διεκδίκησης του τίτλου, καλλιτεχνική ομάδα και εθελοντές. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν επίσης και σε όλους όσοι εργάστηκαν και συνέβαλαν για την μετέπειτα τελική ολοκλήρωση του προγράμματος και της προετοιμασίας υλοποίησης του, τη σημερινή καλλιτεχνική διεύθυνση, το δυναμικό του Οργανισμού, τους συναδέλφους του Δ.Σ., τους περήφανους εθελοντές μας, τις αρμόδιες αρχές και φορείς, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και την Κυβέρνηση, τους συμμετέχοντες δημιουργούς και κοινωνικούς εταίρους , τους χορηγούς και πάνω από όλα, όλο τον κόσμο που πίστεψε, αγκάλιασε και πρόσφερε για το όραμα αυτό.

Ευχαριστώ τους εταίρους μας, το Δήμο Πάφου, το Δήμο Γεροσκήπου, το Δήμο Πέγειας και τις κοινότητες της επαρχίας Πάφου που στηρίζουν τον Οργανισμό Πάφος2017 και το πρόγραμμα του.

Προσκαλώ όλους τους συμπολίτες μας και όλους τους ταξιδιώτες που θα επισκεφθούν  την Πάφο, ν’ αναζητήσουν και να γευτούν αυτή τη μοναδική εμπειρία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Πάφος2017.

Δρ Χρίστος Πατσαλίδης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΦΟΣ2017